Gedenksteen in Weert opnieuw aangebracht
11 februari 2009
Op kosten van de gemeente Weert is de zwaar beschadigde gedenksteen voor Gerard Reve vernieuwd. In de stromende regen haalden stratenmakers op 5 februari eerst de in zeven stukken gebroken oude steen weg. Het nieuwe exemplaar is dikker (tien centimeter in plaats van vier) en steviger gefundeerd.
Pas twee jaar geleden was de fraaie granieten plaat aangebracht in het plaveisel van de Nieuwe Markt, pal tegenover nummer 12, het adres waar de schrijver in de jaren zeventig samenwoonde met zijn goede vriend Guus van Bladel. In de gedenksteen was het gedicht 'Roeping' gegraveerd, dat Reve in 1973 schreef uit bewondering voor zijn buren, de eveneens aan de Nieuwe Markt gevestigde Zusters van Liefde.
Zwaar vrachtverkeer rondom de jaarlijkse kermis bracht al vrij snel de eerste beschadigingen van het monument. De gebarsten oude plaat is overigens niet vernietigd, maar beschikbaar gesteld aan 'de jongens van het kanaal', Kasper de Gouw en Gerard van den Oetelaar. Deze vrienden van Reve en Van Bladel wonen nog altijd in het Limburgse stadje, niet ver van de Nieuwe Markt die sedert de publicatie van het boek 'Koninklijke Jaren - de Weerter periode van Gerard Reve' (L.J.Veen, 2002) onderdeel uitmaakt van de Reve-wandeling door Weert. Bij de plaatselijke VVV in de Maasstraat is een beschrijving verkrijgbaar van de belangrijkste plekken uit Reves Weerter periode. Het boekje geeft verder een eerste indruk van wat zich in die periode in Weert afspeelde. De gedenksteen op de Nieuwe Markt past in het markeren van belangrijke plekken uit die tijd. Daarom is het ereteken vanuit toeristisch en cultureel oogpunt voor Weert van belang.
De provinciale tv-zender L1 maakte een kort filmverslag van de vervanging van het monumentale graniet, ook te bekijken
via de website van dagblad De Limburger. Wethouder Stef Strous van toerisme die bij de vervanging van de steen aanwezig was zei te hopen dat het gedenkteken 'een verrassing' voor bezoekers van de stad zal zijn. In het filmpje is ook te zien dat het voormalige woonadres van de schrijver weer te koop staat.