Nader tot Reve: Nieuwsarchief Naar de homepage van Nader tot Reve
tak
Veel belangstelling voor evenementen Amsterdam en Blauwhuis
17 december 2009
Honderden liefhebbers togen het weekend voor de 86ste geboortedag van de Grote Schrijver (14 december) naar bijeenkomsten ter ere van de bijna vier jaar geleden overleden auteur. In Amsterdam organiseerde de Openbare Bibliotheek (OBA) zaterdag 12 december een middag rond 'de Weerter jaren'. Een dag later stond de Friese periode centraal in de St.Vituskerk te Blauwhuis.
Rond zijn 45ste jaar vestigde Gerard Reve zich enige tijd in het nabij gelegen Greonterp. Zijn toenmalige partners, ook bekend onder de namen Teigetje en Woelrat, namen zondag 13 december deel aan een met zang en dans omlijste middag in genoemd godshuis. Reve-liefhebber Herman Finkers las uit eigen werk en bracht enkele Gregoriaanse liederen ten gehore.
De cabaretier is bevriend geraakt met Reves vroegere geliefden die als 'de Jongens' al vele jaren een eigen kledinglijn voeren. Soms treedt Finkers op als gastmodel in hun modeshows. Willem van Albada en Henk van Manen verklaarden op hun beurt doende te zijn met een boek over het 'Leven met Reve', een titel die de schrijver zelf aanreikte toen de relatie voorbij was. Ook zouden de twee de huisjes in Greonterp graag terugkopen, zo vertelden ze verslaggever Menne Vellinga van MVS media. Zie voor een videoverslag van de hommage in Friesland:
Na de breuk met Teigetje en Woelrat hervond Gerard Reve moed, geborgenheid en rust in het Limburgse stadje Weert. De ruime flat van 'halfbroer' Guus van Bladel fungeerde begin jaren zeventig als uitvalsbasis voor een nieuwe, bloeiende periode in het leven van de schrijver. Over deze 'Weerter jaren' ging het zaterdagmiddag in de Openbare Bibliotheek Amsterdam.
Kasper de Gouw en Gerard van den Oetelaar vertelden over hun ervaringen met Reve en Van Bladel die geregeld bij hen thuis over de vloer kwamen. Toen Joop Schafthuizen zich de eerste keer aan de Nieuwe Markt in Weert vervoegde waren De Gouw en Van den Oetelaar erbij. Ook verzorgden ze nog zijn post toen Reve zich in 1975 geleidelijk aan terugtrok op het nieuwe onderkomen in Frankrijk. De contacten over en weer zijn nog lang voortgezet, ook met Van Bladel die inmiddels naar Singapore was vertrokken. Op verzoek van de laatste schilderde Gerard van den Oetelaar in 2004 een portret van Reve als persoonlijk eerbetoon. Dit kunstwerk is de komende tijd te zien op de tweede etage van de Openbare Bibliotheek waar het Reve museum is gevestigd.
Kasper de Gouw en Gerard van den Oetelaar
Kasper de Gouw (midden) en Gerard van den Oetelaar (links) met presenator Bert van Galen van Amsterdam FM.
Een van de vitrines aldaar is bovendien ingericht met archiefmateriaal uit de 'Koninklijke Jaren', zoals journalist Bert Boelaars in 2002 zijn deelbiografie over de Weerter periode noemde. Ook Boelaars haalde zaterdagmiddag herinneringen op aan die tijd. Hij wist Reve te betrekken bij het regionale huis-aan-huis blad Op de Keper dat inmiddels in gedigitaliseerde vorm online staat op de website van het gemeentearchief van Weert (klik bij collecties aan: OP DE KEPER, en bij zoektermen GERARD REVE).
Bert Boelaars
Bert Boelaars wordt geïnterviewd
De nieuwe archivaris van het Gemeentearchief in Weert, Jac Lemmens, vertelde in Amsterdam over plannen om een permanente tentoonstelling aan Gerard Reve te wijden in het nog te vestigen Erfgoedhuis van Weert. De schrijver zou erom gegnuifd hebben dat dit museum is gepland in een voormalige katholieke jongensschool. Ook wil Weert de verzameling die het in 2001van Guus van Bladel aankocht beter toegankelijk maken. De collectie omvat ruim zevenhonderd items.
Onder de titel 'Een heet kruis' hield Reve-kenner en -publicist Hans Evers een boeiende lezing over Jan Hendrikx, biechtvader van Gerard Reve in zijn Weerter jaren. De lezing was een nadere bewerking van de voordracht over de priester in 2002 en een waardige afsluiting van de Reve middag op 12 december in de OBA. Organisator Ton van de Laar maakte nog bekend dat de bibliotheek rondom de vijfde sterfdag van de auteur, op 8 april 2011, voor belangstellenden een busreis naar het graf te Machelen wil organiseren.
Hans Evers
Hans Evers tijdens zijn lezing
Foto's: nadertotreve.nl