Deel 2 biografie aangeboden aan Mies Bouwman
29 april 2010
Tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Vondelkerk (de voormalige Allerheiligste Hart kerk) in Amsterdam op 28 april is door Nop Maas het tweede deel van de biografie aangeboden aan Mies Bouwman.
Tijdens de bijeenkomst die was georganiseerd door uitgeverij van Oorschot werd het woord gevoerd door Wouter van Oorschot, Mies Bouwman en Nop Maas. Tevens werd een compilatie vertoond van de huldiging in 1969 in dezelfde Allerheiligste Hart kerk ter ere van de PC Hooftprijs en een zelden vertoond fragment uit een programma van Mies Bouwman waarin zij Reve 10 vragen stelde.
Het betrof de laatste aflevering van Mies-en-Scène, het spraakmakende programma van Mies Bouwman in de seizoenen 1967-1968 en 1968-1969. Iedere keer sloot de uitzending af met 'de stoel', waarin een bekende Nederlander plaats nam die tien vragen kreeg voorgeschoteld. De laatste keer - op 23 mei 1969 - was het dus Gerard Reve.
Vanaf vandaag ligt deel 2 in de winkel. Wederom in een gewone en een gebonden versie. Met o.a. het al breed uitgemeten en inderdaad opmerkelijke nieuws dat Reve heeft geprobeerd om zijn vader op diens sterfbed een handje te helpen.
Ook opmerkelijk, hoewel het slechts indirect betrekking heeft op Reve, is de onthulling dat de zeer conservatieve Philips-Godfather, Frits Philips, het bed gedeeld zou hebben met zijn privé-secretaris. Deze privé-secretaris, Henk van Essen, een homo met slechts één teentje uit de kast, was in de jaren 60 bevriend met Reve en Frans Pannekoek. Echt keihard verifieerbaar lijkt deze onthulling overigens niet.
Verder bijna teveel om op te noemen: in de dit deel besproken periode (1962-1975: van Op Weg naar het Einde tot de komst van Joop Schafthuizen) schreef Reve zijn beste werk, werd hij een succesvol schrijver en een bekend Nederlander, was hij het middelpunt van tal grote en kleine schandalen en was hij vrijwel continu in het nieuws. Maar het boek heeft niet voor niets als titel 'De Rampjaren' want Reve raakte zichzelf ernstig kwijt in deze jaren. Zeer overmatig drankgebruik, in toenemende mate drugsgebruik, diverse ingrijpende verhuizingen, veel relatie-ellende en een groeiende kloof tussen Reve's media-imago (voorvechter, progressief) en zijn echte denkbeelden (diep-conservatief) maakten dat deze jaren voor Reve bepaald niet alleen succesvol waren. Maar voor de lezers valt er veel te genieten.
Tot slot nog een kleine foto-reportage van de bijeenkomst in Amsterdam:
Wouter van Oorschot
Nop Maas
Mies Bouwman
Grote hilariteit als Mies Bouwman een brief van Reve aan haar voorleest (Reve stelt o.a. voor dat hij een kind bij haar maakt, uiteraard op voorwaarde dat echtgenoot Leen Timp hiermee akkoord ging.)
Mies Bouwman krijgt bloemen van Wouter van Oorschot
Wouter van Oorschot sluit de bijeenkomst af