Nader tot Reve: Nieuwsarchief Naar de homepage van Nader tot Reve
tak
De ijdele roes
Onder de titel De ijdele roes, beelden uit de roerige jaren zestig heeft persfotograaf Hein Vroege in 1981 bij uitgever Peter van der Velden een selectie van zijn foto's uit de jaren zestig gebundeld. Eelke de Jong schreef een voorwoord, de 'verhelderende' teksten bij de foto's zijn van Frans van der Beek. Nader tot Reve vond dit vergeten werkje ergens in Groningen en wilde u de 3 foto's die er van Gerard Reve instaan niet onthouden
De foto's zijn van bekende situaties maar de foto's zelf zijn dat (waarschijnlijk) niet.
Gerard Reve en Frans Lodewijk Pannekoek
Gerard Reve en Frans Lodewijk Pannekoek
Bijschrift uit het boek: "Anno december 1967. Het verbond tussen de Grote Schrijver en de puntgave etser resulteerde in het door Thomas rap gebaarde boekwerk Veertien Etsen van Frans Lodewijk Pannekoek voor Arbeiders Verklaard door Gerard Kornelis van het Reve. Voordien bespraken beide kunstenaars hun project op het katholieke kerhofje in het Friese Greonterp, waar Van het Reve een sombere stulp bewoonde."
Bijschrift uit het boek: [december 1969] (..) "Op zijn eenvoudige schrijftafel stond het portret van z'n imaginaire broer Wolf, die in de fantasie van de romancier tijdens de Tweede Wereldoorlog in het IJsselmeer als piloot zou zijn neergestort. De eikenhouten doodskist diende ter illustratie van een reportage over een doodskisten-schandaal."
Teigetje, Pamphylia, Frans Lodewijk Pannekoek en Gerard Reve
Teigetje, Pamphylia (Helmie Slaaf), Frans Lodewijk Pannekoek en Gerard Reve
zie ook: Beter alkoholist dan sociaalwerker, dat wel
Bijschrift uit het boek: "Het lijkt alsof Gerard (toen nog 'Van het') bestraffend kijkt naar zijn amant Tijgetje, die geheel ter linkerzijde lijkt te verzinken in een jongensdroom. Gerard bedoelde deze foto overigens ter meerdere glorie van de etser Frans Pannekoek, die zich een beetje besmuikt blikkend aan de binnenkant van de lijst bevind, tezamen met zijn toenmalige vriendin Helmie Slaaf."
"Gerard en Frans (bijgenaamd Bullie de Knaak) werkten samen aan een boek, waarin de gedichten van Van het Reve zich aangenaam zouden moeten verhouden tot de kunst van Pannekoek. Het boek werd ten doop gehouden in galerie Prad van het gelijknamige reclamebureau, dat zich toen nog dergelijke culturele klantenbindertjes kon veroorloven."
"De samenwerking werd besprenkeld met ettelijke cafébezoeken, waarbij Gerard zich geen al te stoute drinker betoonde, getuige de vele malen dat hij de fotograaf naar huis stuurde als straf voor diens wervende teksten om toch vooral koppeltjes (jenever en bier [red.]) te consumeren."
omslag
De omslag van het boek
Foto's: Hein Vroege
Met dank aan Erik Weersing